Info

Kemikaliepodden

Kemikaliepodden är en samtalspodd för en kemikaliesmart vardag. I podden lär du dig om kemikalier i vardagen för att du ska kunna göra medvetna val. Kemikaliepodden produceras av Kemikalieinspektionen, en myndighet som arbetar för att minska riskerna för att människor och miljön skadas av kemikalier.
RSS Feed
Kemikaliepodden
2020
October
September
March


2019
October
September
January


2018
June
January


2017
October
May
March
February
January


2016
December


All Episodes
Archives
Now displaying: 2020
Oct 30, 2020

PFAS eller högfluorerade ämnen är en stor grupp kemikalier som används i många olika konsumentprodukter på grund av deras förmåga att stöta bort vatten, smuts och fett. Men de här kemikalierna är mycket svårnedbrytbara i miljön och vissa kan vara skadliga för hälsan. I Kemikaliepodden avsnitt nr 14 pratar vi om var i vardagsmiljö som PFAS finns och hur vi kan minska användningen av dessa kemikalier. Mer information finns på Kemikalieinspektionens webbplats kemi.se.

I avsnittet medverkar Jenny Ivarsson, strategisk rådgivare och Daniel Borg, toxikolog på Kemikalieinspektionen. Programledare är Sanna Arndt. (Publicerat den 30 oktober 2020)

Sep 2, 2020

Vi är många som under 2020 i samband med coronaviruset då och då använder oss av desinfektionsmedel och handdesinfektion. De är produkter som ska vara verksamma mot skadliga mikroorganismer, till exempel bakterier och virus. Kemikalieinspektionen har fått många frågor kring medlen och tips om brister på produkter. Podcasten ger råd om hur du ska använda dessa medel och hur du ska tänka om du ska köpa desinfektionsmedel.

I avsnittet medverkar Anneli Rudström, rådgivare och Jenny Karlsson, inspektör på Kemikalieinspektionen. Programledare är Sanna Arndt, redaktör. (Publicerat den 2 september 2020)

Mar 4, 2020

Biocider är en sorts bekämpningsmedel som kan användas för att bli av med skadedjur som till exempel råttor och insekter. Det kan också användas för att få bort oönskade mikroorganismer, alltså bakterier, alger och svamp. Men biocider kan också finnas i vanliga vardagsvaror som till exempel sportkläder, skärbrädor, madrasser och duschslangar. Men... varför då? Gör de någon nytta i våra vardagsprylar? Eller kan de tvärtom vara skadliga?

I avsnittet medverkar Anneli Rudström som är rådgivare och Margareta Daho som är inspektör på Kemikalieinspektionen. Programledare är Helena Vogel, webbredaktör. (Publicerat den 4 mars 2020)

1